Under fredagen drabbades Swedbank av en omfattande digital störning. Vad som orsakat störningar är ännu okänt, men en hackergrupp från Turkiet har tidigare pekat ut banken som måltavla. 

ANNONS

Många Swedbank-kunder hade på fredagen svårt att logga in på sina internetbanker, betala räkningar och utföra andra banktjänster. Under en period gick det inte heller att komma in på Swedbanks hemsida.

”Vi utreder vad det är som har hänt, men kan inte än säga vad det beror på, säger Hannes Mård på Swedbanks presstjänst till Dagens Nyheter. 

Än så länge finns det inte någon prognos för när problemet kan vara löst.

”Hämnden blir svår”

Flera svenska banker misstänks ha slagits ut tillfälligt efter överbelastningsattacker den senaste tiden.

Türk Hack Team, som säger sig vara en turkisk hackargrupp, påstår att de ligger bakom attackerna och har skrivit på Twitter att Swedbank är en av deras måltavlor. De pekar även ut andra svenska sajter som mål.

”Du har ådragit dig turkiska hackares vrede! Om du bränner Koranen kommer vi att bränna dina servrar! Vår hämnd kommer att bli väldigt svår!”, skriver gruppen på Twitter.

Paludans koranbränning tände gnistan

Türk Hack Team hänvisar till den antimuslimskt provokatören Rasmus Paludans koranbränning, som ägde rum utanför den turkiska ambassaden förra veckan.

ANNONS
ANNONS

Detta föranledde enorma protester runt om i världen, bland annat i Turkiet och Irak.

Läs även: ”Gudfadern” försöker hacka din bank – genom musikapp [Dagens PS]