Som DagensPS.se skrev om häromdagen har mätinstrumenten för marknadens tro på framtida volatilitet, så kallade ”skräckindex”, rasat till de lägsta nivåerna på många år. Det amerikanska VIX-index nådde exempelvis den lägsta nivån sedan 1993.

ANNONS

Men nu börjar allt fler tolka stiltjet som ett dåligt omen. Quartz liknar läget vid det inför en tsunami då vattnet ligger lugnt och stilla och vittnar om att många handlare och investerare just nu är ”livrädda”. För nog är det märkligt, påpekar skribenten Allison Schrager, att volatilitetsindex står på rekordlåga nivåer samtidigt som världen känns mer osäker än på länge.

Vad som ligger bakom det paradoxala i att marknaden förväntar sig en lugn börs under ett världsläge som svänger kraftigt fram och tillbaka är oklart. Vissa tror att sansade stämningen är artificiell skapad av börsen själv medan andra menar att de stora indexfonderna dämpar svängningarna när stora belopp automatiskt pumpas in i marknaden och driver upp priserna.

När Allison Shrager pratar med en rad olika traders om hur de tolkar de låga volatilitetsindexen skrattar de nervöst, skriver hon.

”En justering kommer att komma och det kommer inte bli vackert”, säger en medan en annan tror på ”blodbad” när stora institutionella investerare till slut drar i bromsen.

MISSA INTE: Fruktat ”skräckindex” på lägsta nivån sedan 1993 [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Experternas avslöjar sina värsta börsminor [DagensPS.se] >