När Riksgälden 2010 gick in som garant för ett lån på 2,1 miljarder kronor från EIB till holländska Spyker, som skulle köpa svenska Saab Automobile, lovade dåvarande chefen att skulden inte skulle slå tillbaka på svenska skattebetalare. Men nu, 7 år senare, står det klart att de sannolikt får stå för en nota på 1,1 miljarder kronor, även om skulden kan mildras något, rapporterar Dagens Industri.

ANNONS

Anledningen är att värdet av de tillgångar Riksgälden haft som säkerhet för lånen – reservdelsbolaget Saab Parts som i dag heter Orio – har varit tvunget att skrivas ner flertalet gånger genom åren. Något som alltså går rakt emot Bo Lundgrens löfte om att säkerheternas värde översteg lånen, som var tvungna att lösas ut när Saab gick i konkurs 2011, skriver tidningen.

”Allt sammantaget stiger värdet av statens pant till 962 Mkr per den sista december 2016. Staten och skattebetalarna dras därmed fortsatt med en orealiserad förlust på över 1,1 miljarder kronor”, skriver Di och hänvisar till bolaget Orios årsredovisning.

MISSA INTE: Saab-bossens miljoner i tingsrätten [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Svenskans kassaklirr på krisen i Saab [DagensPS.se] >