Dagens PS

Tre anledningar att börja skriva att-göra-listor

Gör som påven - börja skriva ned dina måsten! (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 06 sep. 2016

Att skriva ned vad du måste göra varje dag kan tyckas vara bortkastad tid. Men faktum är att klassiska ”to do”-listor har flera psykologiska och produktiva fördelar – även om du väljer att ignorera dem i slutändan, skriver Art Markman på amerikanska sajten Fastcompany och listar de tre största.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För det första ökar dina chanser att komma ihåg dina måsten om du får ned dem på papper, menar han och hänvisar till flera studier i ämnet. Det eftersom du tvingas tänka igenom din uppgift och koka ned den till ett kort och koncis mening.

En annan fördel, menar Art Markman, är att planering får dig att sätta konkreta mål för dina långsiktiga projekt. När du väl satt dessa och börjat arbete i rätt riktning kommer du att upptäcka en rad delmål som du inte kunnat ana från början.

Den sista och kanske viktigaste aspekten av en organiserad ”att göra”-lista är att den tvingar dig att även styra upp din kalender. För att få dina mål gjorde krävs fönster i din kalender. Finns det luckor är det bara att, i prioriterad ordning, börja fylla dessa. Märker du att det inte finns någon tid över är det i stället läge att börja sålla bort det mindre viktiga, skriver han.

LÄS VIDARE: How Writing To-Do Lists Helps Your Brain (Whether Or Not You Finish Them)  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS