Dagens PS

Tradwife – nu är det modernt att vara traditionell

tradwife
En så kallad tradwife ägnar sig åt att ta hand om sin partner, sina barn och hushållet. (Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

TikTok fylls av videos som visar kvinnor baka vackra surdegslimpor med sina barn i famnen. I kommentarsfältet kan man se ordet “tradwife” användas flitigt. Fenomenet har blivit omåttligt trendigt och hemmafruarna hyllas till skyarna. Men hur glamouröst är det egentligen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tradwives, eller traditionella hemmafruar, är kvinnor som väljer att anta traditionella könsroller genom att stanna hemma för att ta hand om hushåll och barn, medan deras män är familjens huvudsakliga försörjare.

Denna livsstil betonar traditionella värderingar och könsroller, och kan ses som en motreaktion till den moderna jämställdhetsrörelsen.

Ytterligare belägg får vi av den så kallade “soft girl”- trenden som vuxit fram, där syftet är att ägna sig åt mjuka värden och hitta tillbaka till sin feminina energi.

Förespråkare av tradwife-livsstilen hävdar att den ger en mer harmonisk och balanserad familjedynamik. Kritiker menar dock att den kan begränsa kvinnors frihet och potential.

Men hur farlig är denna roll för privatekonomin egentligen?

hemmafru
Odaterad bild på en kvinna i köket med sina barn. (Foto: TT)

Många delar av ekonomin ligger i farozonen när man tar sig an rollen som tradwife, berättar Cecilia Blomster, forskare inom kvinnors ställning på arbetsmarknaden, för Svenska Yle.

Låg pension

ANNONS

En realistisk framtidssyn berättar för oss att även om äktenskapet är lyckat, finns det dessvärre en risk att kvinnan någon gång kommer att vara beroende av sin egen pension.

Ett faktum som kommer att bli en utmaning, när man inte har tjänat in något på många år.

ANNONS

Senaste nytt

Svårt att få jobb och lägre lön

Om dagen kommer då du som tradwife vill återvända till arbetsmarknaden, kan detta visa sig vara en större utmaning än förväntat. Med mindre arbetslivserfarenhet än andra sökande, kan det vara svårt att landa jobbet.

Du kan även under din tid hemma förlora viktiga kontakter och nätverk som ofta spelar en avgörande roll för att få högre löner och bättre positioner.

Även om du lyckas få anställningen, kan det vara ett stort hinder att anpassa sig till det nya klimatet på jobbet.

Branscher förändras snabbt, och nya teknologier och arbetsmetoder kan ha införts under ditt uppehåll. Om du inte hållit dig uppdaterad kan din kunskap betraktas föråldrad.

Och fördelarna?

ANNONS

Cecilia Blomster ser få ekonomiska fördelar för en familj som väljer traditionella könsroller.

En tydlig arbetsfördelning kan dock vara gynnsam, eftersom specialisering ofta leder till bättre resultat. Om en partner sköter hemmet får den andra mer tid att fokusera på sin karriär, vilket kan stärka familjens ekonomi.

Forskning visar också att en gift man kan framstå mer pålitlig på arbetsmarknaden och därmed få högre lön, men denna fördel gäller troligen även om hans fru arbetar.

Se även:

Då kan kvinnorna komma ikapp. Dagens PS

Pengar i parrelationen? Här är fallgroparna. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Frilansskribent på Dagens PS sedan 2023 som bevakar mat, vin och krogar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS