Topparna shoppade loss - du får betala

Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 20 okt. 2016
Ericssons tidigare vd:ar
Ericssons tidigare vd:ar

Både Carl-Henric Svanberg och hans efterträdare Hans Vestberg – som fick sparken som vd för telekomjätten i somras – var förtjusta i företagsförvärv.

ANNONS
ANNONS

Dagens PS skrev förstås om när Vestberg kickades och hur stor fallskärm han fick. Hans Vestberg var dess för innan föremål för en skur av kritik, bland annat ifrågasattes hans bonus efter rekordet i rapportmissar.

Dess värre blev Hans Vestberg och hans företrädare Carl-Henric Svanbergs företagsköp inga succér utan tvärt om går förvärven till historien som misslyckade företagsaffärer.

Ericsson kom i förra veckan med en vinstvarning inför morgondagens (läs fredag 21 oktober) kvartalsrapport. Enligt analytiker kan bolaget åka på en resultatsmäll på upp till 20 miljarder kronor, skriver SvD Näringsliv och konstaterar att det spiller över på aktieägarna – de tidigare Ericsson-vd:arnas köpfest ser ut att bli “en mardröm” för aktieägarna.

“Över 65 miljarder kronor under tio år har spenderats på strategin med bolagsköp som nu med facit i hand till stor del är besvikelser. Därmed borde Ericsson ha svårt att motivera de stora värden som man fortfarande tar upp i sin balansräkning”, säger Martin Nilsson, aktieanalytiker på Nordea, till Svenska Dagbladet.

LÄS ÄVEN: “Vestberg lämnar Ericsson”

LÄS MER: “Högt pris för Vestberg”

LÄS OCKSÅ: “Han sparkar tusentals – totalsågas av facket”

LÄS VIDARE: “Han tjänar 61,2 Mkr – alla undrar nu varför”

LÄS SVD-ARTIKELN: “Miljardsmäll hotar Ericsson efter förvärvsfest”

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.