Tesla förekommer flitigt hos kronofogden

Uppdaterad: 25 aug. 2017Publicerad: 25 aug. 2017
Tesla i Sverige är en flitig "kund" hos kronofogden. Vad säger Elon Musk om det? (Foto: TT)
Tesla i Sverige är en flitig "kund" hos kronofogden. Vad säger Elon Musk om det?

De senaste tre åren har 110 ärenden legat för indrivning.

ANNONS
ANNONS

Tesla Motor Sweden är inget föredöme i att betala sina fordringar, konstatetar Di, som uppger att elbilstillverkaren – åtminstone i Sverige – slarvat betänkligt med att betala avgifter, skatter och skulder.

De ärenden som hamnat hos kronofogden för indrivning och som nämns ovan är skulder som elbilsjätten haft till staten. Ansökningarna om betalningsförelägganden (104 till antalet varav 44 lett till dom/utslag) kommer sedan från olika leverantörer, framgår det.

“Det stora antalet ärenden och de många obetalda fakturorna som ständigt hamnat hos kronofogden sedan 2014 skvallrar om ett bolag i betalningskaos”, skriver Di, som uppger att Tesla så sent som i fredags hade en skatteskuld på 238.165 kronor hos kronofogden, en skuld som bolaget snabbt uppgav att den betalat dagen när tidningen började ställa frågor om ärendet.

Enligt Tesla ska alla obetalda skulder vara avklarade för tillfället. Just nu finns det bara två pågående ärenden hos kronofogden. Dock ska ansökningarna om betalningsföreläggandena, som leverantörerna lämnat in, inte ha dragits tillbaka.
Så här kommenterar Maria Lantz, pr-chef för Tesla i Sverige, skuldkaoset i Di-artikeln:

“Vi bytte system som hanterar leverantörer och utbetalningar för en tid sedan, vilket har effektiviserat våra processer och rutiner. Alla leverantörer finns nu i vårt nya system och de flesta har också återkopplat att deras system är kompatibelt med vårt när det gäller referenskoder och att betalningarna fungerar.”

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.