Efter fusionsplanerna mellan Tele2 och Com Hem smider Telia planer på att kontra. Men för staten spökar fortfarande haveriet från Vattenfalls köp av Nuon, skriver Dagens Industri.

ANNONS

Telia överväger att köpa danska TDC med lån istället för en nyemission, skriver Di på fredagen. Bolaget har tidigare genom vd Johan Dennelind bekräftat att man tittat på TDC men att man bedömt verksamheten som för dyr.

Men efter att Tele2 och Com Hem meddelat i veckan att de går ihop sätts nu Telia under press att agera. Delvis beror detta på att man riskerar att bli frånåkta i Sverige men också att möjligheterna för offensiva förvärv på nordiska marknaden blir allt färre.

”Kinneviks affär kan skapa en dominoeffekt med strukturaffärer på den nordiska telekommarknaden”, säger en väl insatt branschkälla till Di.

Om Telia väljer att slå till med att förvärva TDC lär man behöva göra det med hjälp av lånade pengar. Detta beror på att TDC har en hög prislapp på 40 miljarder kronor vilket regeringen, som är största ägare i Telia, knappast lär gå med på att finansiera med pengar ur statskassan. Haveriet från Vattenfalls köp av Nuon spökar fortfarande.

Telia uppges samtidigt ha utrymme för att ta på sig mer skulder genom ett låneköp av TDC, även om draget skulle leda till att skuldsättningsmålet överskrids. Affären skulle även minimera utrymmet för fler framtida förvärv.

ANNONS
ANNONS

Ett potentiellt hinder i det hela kan bli EU som tidigare blockerat Telias köp av Telenors danska verksamhet.

”Därför krävs det sannolikt ytterligare affärer i Danmark för att Telia ska få igenom ett köp av TDC, och då kan det bli aktuellt för Telia att sälja sin befintliga verksamhet i landet”, skriver Di.