Dagens PS

Tekniska strulet kan kosta dig tusenlappar – i pension

pension
Pensionen får kanske vänta, om man går miste om flera tusen på grund av det tekniska strulet. Foto: Pixabay (till vänster) och Henrik Montgomery/TT (till höger)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 23 aug. 2023Publicerad: 23 aug. 2023

Tjänstepensionsbolaget Fora har tekniska problem. Det skapar oväntade problem för tusentals pensionssparare, som förlorar tusenlappar i insparad pension.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om du sparar tjänstepensionen hos Fora så kan det stå dig dyrt i höst.

Detta eftersom Fora ska betala in pensionerna varje månad istället för årsvis. Fora lovade Svenskt Näringsliv att deras inbetalningar skulle ske månadsvis redan i en överrenskommelse 2020. Men så har inte skett, och det kommer inte lösas i år.

Det skriver Svenska Dagbladet.

Inbetalad pension? Var god dröj

Först 2024 hoppas Fora att inbetalningarna ska ske enligt överrenskomelsen.

En av de med pensionspengarna sparade hos Fora är instrumentteknikern Daniel Vikberg:

“Min senaste lön, som kom i dag, låg kring 60 000 kronor före skatt, eftersom jag fick rycka in en del under semestern. Åtminstone tre gånger per år har jag liknande månadslöner. Sådana månader går jag miste om tusenlappar till pensionen, säger Daniel Vikberg, instrumenttekniker på SCA:s bruk i Munksund, till Arbetet.

Så går det till

ANNONS

Anledningen att man går miste om pengar genom de årliga inbetalningarna är att det dröjer upp till 11 månader innan pengar man tjänat in hamnar i pensionssystemet och börjar växa.

Men eftersom tjänstepensionssystemet är uppbyggt på ett särskilt vis som gynnar höga inkomster så drabbas personal som har olika höga löner olika månader, som skiftarbetare.

Förlorad kosing

Daniel Vikberg som intervjuades ovan, skulle de månader han går över det taket få mer pensionspengar inbetalat. Men en vanlig månad blir det inte så. Eftersom en årlig inbetalning slår ut taket på ett snitt över alla de senaste 12 månaderna så blir det förhållandevis mindre pengar inbetalat till pensionssparandet.

Läs mer om pension

Löneväxla – pensionstips eller lönefälla? – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS