A-aktien i SCA – som efter avknoppningen av hygiendelen Essity i juni blivit ett renodlat skogsbolag – har gått urstarkt på börsen under sommaren och bara på en vecka har kursen rusat 15 procent. På måndagen stängde A-aktien på 83,35 kronor medan B-aktiens kurs nådde 66,85 kronor, skriver Dagens Industri och konstaterar att den förstnämnda alltså har en premie på 25 procent.

Kursrallyt får dock experter att klia sig i huvudet. Och på tisdagen rasar plötsligt A-aktien, ned 6 procent vid 10.30-tiden.

”Det är inte helt självklart vad det är som händer”, säger en anonym analytiker, till Di.

En förklaring, skriver tidningen, kan vara de budrykten som omgärdat SCA:s skogsverksamhet de senaste månaderna. Med en eventuell budstrid i horisonten är det inte ovanligt att det blir huggsexa om röststarka A-aktier och det skulle kunna vara orsaken bakom att A-aktien handlats till en premie, skriver Di.

ANNONS
ANNONS

Men det är inte hela sanningen, tror nätmäklaren Avanzas sparkekonom Claes Hemberg som sett antalet kunder som blivit ägare av SCA:s A-aktie skjuta i höjden den senaste veckan. I stället tror aktieexperten att den senaste veckans kursrally har skapats av ett klassiskt ”nybörjarmisstag” där nya småsparare råkat välja A-aktien i stället för B-aktien varpå kursen påverkats. Sedan har fler och fler hängt på.

Och nu finns det bara en sak att göra, menar han.

”Sälj fort som ögat. Man får många fler B-aktier för samma pott med pengar.”