Dagens PS

Börsrally kan vara miss: ”Sälj fort som ögat”

Claes Hemberg (bilden)
Claes Hemberg (bilden)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 01 aug. 2017Publicerad: 01 aug. 2017

A-aktien i SCA – som efter avknoppningen av hygiendelen Essity i juni blivit ett renodlat skogsbolag – har gått urstarkt på börsen under sommaren och bara på en vecka har kursen rusat 15 procent. På måndagen stängde A-aktien på 83,35 kronor medan B-aktiens kurs nådde 66,85 kronor, skriver Dagens Industri och konstaterar att den förstnämnda alltså har en premie på 25 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kursrallyt får dock experter att klia sig i huvudet. Och på tisdagen rasar plötsligt A-aktien, ned 6 procent vid 10.30-tiden.

”Det är inte helt självklart vad det är som händer”, säger en anonym analytiker, till Di.

En förklaring, skriver tidningen, kan vara de budrykten som omgärdat SCA:s skogsverksamhet de senaste månaderna. Med en eventuell budstrid i horisonten är det inte ovanligt att det blir huggsexa om röststarka A-aktier och det skulle kunna vara orsaken bakom att A-aktien handlats till en premie, skriver Di.

Men det är inte hela sanningen, tror nätmäklaren Avanzas sparkekonom Claes Hemberg som sett antalet kunder som blivit ägare av SCA:s A-aktie skjuta i höjden den senaste veckan. I stället tror aktieexperten att den senaste veckans kursrally har skapats av ett klassiskt “nybörjarmisstag” där nya småsparare råkat välja A-aktien i stället för B-aktien varpå kursen påverkats. Sedan har fler och fler hängt på.

Och nu finns det bara en sak att göra, menar han.

”Sälj fort som ögat. Man får många fler B-aktier för samma pott med pengar.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS