”Även om krispaketen främst innehåller åtgärder som riktar sig till företag för att rädda arbetstillfällen finns det också delar som påverkar hushållens plånböcker”, konstaterar banken.

ANNONS

Främst pekar Swedbank på den tillfälliga förstärkningen av arbetslöshetsförsäkringen.

Förändringarna i a-kassan är tillfälliga och gäller fram till den 3 januari 2021.

Kraven för att vara berättigad till a-kassa sänks så fler omfattas, och inkomsttaket höjs från 25 000 till 33 000 kronor per månad (från 910 till 1 200 kronor per dag) de 100 första dagarna av arbetslöshet.

Rådet är – gå med i a-kassan

Även grundbeloppet, det vill säga den ersättning man får om man blir arbetslös men inte är med i någon a-kassa, höjs. Från 365 till 510 kronor per dag, vilket motsvarar från 8 030 till 11 220 kronor per månad.

”Är man med i a-kassan, har en inkomst under 25 000 kronor per månad och skulle bli arbetslös påverkas man inte av den tillfälliga förstärkningen. Däremot får de som har en högre lön än 25 000 kronor per månad en högre ersättning än tidigare om de skulle bli arbetslösa. Den uppkomna situationen i samhället blottar verkligen hur sårbara många hushåll är, nu om inte förr är det verkligen att rekommendera att gå med i a-kassan”, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna, i ett pressmeddelande.

Ersättningen från a-kassan är 80 procent av inkomsten, dock högst upp till inkomsttaket. Den högsta ersättningen är med den nya, tillfälliga förstärkningen, 26 400 kronor per månad jämfört med 20 000 kronor per månad tidigare.

”För den som tjänar 33 000 kronor före skatt, hade ersättningen vid arbetslöshet med de gamla reglerna blivit 13 900 kronor efter skatt. Nu blir den i stället 18 000 kronor efter skatt. Det är fortfarande 7 000 kronor mindre att röra sig med per månad än när man arbetar, men det gör åtminstone att ekonomin går ihop varje månad. De flesta i den här typen av hushåll kan, med den nya förstärkningen, klara sina nödvändiga levnadskostnader trots arbetslöshet”, säger Arturo Arques och slår fast att höjningen var nödvändig för att rädda hushållens privatekonomi.

Amorteringsbefrielsen hjälper pressade hushåll

Där till konstaterar Swedbank att bördan lättar för bolånetagare med Finansinspektionens åtgärd att ge bankerna rätt att frångå amorteringskraven under coronakrisen.

”Det är bra att tillfälligt underlätta för bolånetagare, för att minska risken att tvingas sälja sin bostad och flytta. Men har man inte drabbats av arbetslöshet så är det bra om man fortsätter amortera som tidigare. Det ger en sundare privatekonomi på sikt”, anser Arturo Arques.

ANNONS
ANNONS