Dagens PS

SVT-fiasko kan kosta tittarna 100 miljoner

(Foto: TT)
(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 31 maj 2017Publicerad: 31 maj 2017

En mardrömsaffär med monsterförlust. Så beskriver tidningen Expressen turerna kring tv-rättigheterna till hockey-VM när att tidningen nu avslöjar delar av den verkliga notan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakgrunden är att SVT redan 2015 firade att man säkrat ensamrätten till vm-mästerskapet i sex raka år mellan 2018 och 2023. Men glädjen fick sig nyligen en törn när public service-bolaget den 24 maj meddelade att man i stället ska samarbeta med mediejätten MTG och turas om att sända turneringarna vartannat år.

Men nu visar det sig att upplägget kan ha blivit en rejäl kalldusch för SVT ekonomiskt, och i förlängningen för licensbetalarna. Enligt branschbedömare som Expressen talat med kan man nämligen ha förlorat omkring 100 miljoner kronor efter att först ha köpt upp rättigheterna och sedan sålt hälften vidare till MTG.

Branschveteranen Jan Scherman, tidigare mångårig vd för TV4-Gruppen, kommenterar:

”Jag kan inte bedöma siffran som sådan, men jag kan säga att sannolikheten för att SVT inte gjorde en bra affär är rätt stor. Det är alldeles uppenbarligen så att SVT köpt något som blev alldeles för dyrt, annars skulle man överhuvudtaget inte ge sig in i en sån här försäljning”, säger han och konstaterar att MTG sannolikt inte betalat ”en krona mer än vad de behöver”.

SVT:s sportchef Åsa Edlund dementerar Expressens uppgifter och kallar siffran ”helt fel”. Hon säger sig vara nöjd med affären och understryker att SVT alltid arbetar för licensbetalarnas bästa.

MISSA INTE: SVT-profil utpekad i hemligt aktienätverk  >

LÄS ÄVEN: TV-profiler rasar mot chef: ”Det råder uppror på SVT”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS