När ekonomin blir tuffare drar svenskarna ned mest på mat och bensin. De allra flesta har inga problem att klara av att få ekonomin att gå ihop, men många förväntar sig tuffare tider framöver.

ANNONS

Svenskarna förbereder sig för hårdare ekonomiska tider, och många har redan börjat dra ned på en del saker. Det visar en undersökning från YouGov. De allra flesta, 71 procent, har inga problem att få vardagsekonomin att gå ihop enligt undersökningen.

Många drar ned

Men stigande levnadsomkostnader påverkar trots allt svenskarna, och majoriteten, 54 procent, säger att de redan har tvingats skära ned på utgifterna.

Svenskarna drar ned på mat och bränsle i tuffare tider
Kvinnor är överrepresenterade när det gäller redan gjorda besparingar, och den åldersgrupp som sparar mes är 45-59-åringarna. Bild: YouGov

Hela 68 procent av svenskarna säger att de förväntar sig att de inom kort måste dra ned på utgifterna. 39 procent har redan gjort det, och tror att de snart får göra fler nedskärningar.

Kvinnor överrepresenterade

Av de tillfrågade svarar bara 15 procent att de kan spendera som vanligt och att de också i fortsättningen tror att de kan göra det även om kostnaderna stiger.

Det är kvinnorna som står för de största neddragningarna, och som också i högre grad tror att de måste spara ännu mer snart. Åldersgruppen mellan 45 och 59 år är överrepresenterad bland dem som redan dragit ned på utgifterna.

Flest drar ned på mat

Under de senaste tre månaderna har de allra flesta svenskarna som svarar inte haft problem att ha råd med de vardagliga utgifterna. Det som i första hand orsakar problem är värme och el i hemmet, där kostnaderna springer i väg.

Av de som svarar i undersökningen har nära 40 procent dragit ned på matkassan. 33 procent har sparat på bensinen, och 34 procent på värme och/eller el i hemmet.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om privatekonomi? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Tre livsmedelsjättar kontrollerar våra matpriser [Dagens PS]

Läs även: Efter räntehöjningen: ”Många blir fattigare” [Dagens PS]