Hundratusentals svenska aktiesparare drabbade när börsbolagen nu sänker eller helt slopar vårens utdelning, enligt en kartläggning som Dagens Industri gjort. Bara under den senaste veckan har 31 bolag meddelat att aktieutdelningarna sänks eller ställs in, och i reda pengar handlar det om 43,6 miljarder kronor som aktiespararna går miste om i samband med vårens stämmor, konstaterar tidningen.

ANNONS

Orsaken till att utdelningsfesten uteblir är coronaviruset och mest anmärkningsvärt är beskedet som klädjätten H&M gick ut med i måndags: att den planerade utdelningen på 9,75 kronor per aktie nu slopas.

Det är ett beslut som H&M aldrig tagit tidigare, skriver Di och berättar att omkring 234.000 aktieägare i modebjässen nu går miste om drygt 16 miljarder kronor totalt i utdelningar.

H&M och Volvo folkaktier 

De stoppade aktieutdelningar, däribland Volvos extrautdelning, slår hårt mot i första hand småspararna. Både H&M och Volvo är så kallade folkaktier.

”Det är självklart väldigt tråkigt. Men det här är anledningen till att man får högre avkastning på aktiemarknaden jämfört med att ha pengarna på bankkonto, man får betalt för att ta risk”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, till Dagens Industri.

När det gäller banksektorn har riksbankschef Stefan Ingves i samband med låneerbjudandet på upp till 500 miljarder kronor till bankerna, för att upprätthålla kreditförsörjningen till företag, uppmanat bankerna att avstå utdelningar i vår med anledning av den uppkomna situationen. Bankerna har dissat Riksbankens låneerbjudande.

ANNONS
ANNONS

FI kräver stopp för bankutdelningar

Bankerna har återkommande fått svidande kritik för frikostiga utdelningar och bonusprogram till chefer. På tisdagen gick Finansinspektionen ut och krävde att bankerna och kreditmarknadsbolagen stoppar vårens utdelningar. FI-chefen Erik Thedéen meddelade att bankerna och kreditmarknadsbolagen nu ska få brev där de uppmanas att slopa utdelningen och ”agerar ansvarsfullt och stärker sin motståndskraft i det här kritiska läget”, som FI:s generaldirektör uttrycker det.