Lovar avkastning på 25 procent – ”Allt är en bluff”

Uppdaterad: 31 okt. 2017Publicerad: 31 okt. 2017
Spelbolaget Kambua International
Spelbolaget Kambua International

Tunga experter vill varna svenskar över hela landet. Men enligt bolaget självt svartmålas man eftersom verksamheten ”verkar för bra för att vara sann”.

ANNONS
ANNONS

Spelbolaget Kambua International – som säger sig sitta på en mjukvara som scannar av europeiska odds och erbjuder sin kunder de bästa – ifrågasätts hårt av fler tunga experter, avslöjar tidningen Barometern i stor granskning på tisdagen som citeras av SvD Näringsliv. Skeptiska kritiker menar att det företaget, som lockar investerare med otroliga 25 procent i årlig avkastning, sysslar med är ett ponzibedrägeri där insatta pengar används för nya utbetalningar.

En av kritikerna är Nordnets sparekonom Joakim Bornold som nu vill varna svenskar ”i hela landet”, enligt svenskan.

”Kambuas affärsidé är omöjlig. Jag är helt övertygad om att det inte pågår någon verksamhet i bolaget, säger han.

Enligt artikeln finns det flera saker som pekar på tvivelaktigheter i bolaget. För det första är företaget registrerat i det karibiska skatteparadiset Seychellerna. För det andra påstår Kambua International sig ha ett samarbete med HSBC, vilket den brittiska storbanken förnekar. Sist men inte minst har varken Skatteverket eller andra som granskat bolaget lyckats hitta några tecken på att den påstådda mjukvaran faktiskt existerar över huvud taget.

Mikael Elmér, rådgivare och tillfällig presstalesperson för Kambua International, förstår att bolagets säte kan få vissa att höja varningsflagg men berättar att man planerar en flytt till Europa, mest sannolikt Malta. Men att bolaget i sig skulle vara en bluff avfärdar han bestämt och påstår att man inte haft ”en enda missnöjd kund” under sina sex år.

”De försöker göra Kambua till ett skitföretag, men det finns ingen sanning i det som de skriver /…/ Det finns inget konstigt i det vi gör. Vår verksamhet ifrågasätts bara för att den verkar vara för bra för att vara sann”, säger Mikael Elmér utan att vilja berätta mer om mjukvaran eller om hur Kambua kan leverera sådan skyhög avkastning.

”Det är en företagshemlighet.”

SvD Näringsliv har i sin tur kontaktat Allmänna Reklamationsnämnden, Arn, som bekräftar att ingen anmälan kommit in mot Kambua International.

ANNONS
ANNONS