När pandemin slog till befarade många amerikaner att privatekonomin skulle krascha – statliga stimulanspengar blev räddningen för många.

ANNONS

Covid-19-pandemin hotade att ruinera många amerikanska hushåll. Med nedstängningarna steg arbetslösheten till nivåer som inte setts sedan depressionens dagar.

Men då kom räddningen i många avseenden – biljoner i statliga stimulanspengar. Det i kombination med en snabb om än turbulent återhämtning har gjort att många amerikanska familjer nu står stabila privatekonomiskt, berättar The Wall Street Journal och konstaterar med hänvisning till Folkräkningsbyrån att de första utbetalningarna av stimulanspengarna lyfte 11,7 miljoner invånare ur fattigdom.

I dag har det gjort att många amerikaner står starkare ekonomiskt än tidigare.

Stabiliteten spås bli varaktig

Stimulanserna hjälpte dem att, enligt WSJ, bygga 2,7 biljoner i extra besparingar.

Vissa bedömare menar att detta i kombinationen med stigande löner ger hushållen en varaktig stabilitet vid återgången av normala utgiftsmönster – trots stigande inflation.

ANNONS
ANNONS

I WSJ-artikeln berättar en 35-årig amerikan som arbetar politiskt och ideellt om hur han till en början fylldes av ångest, inte minst över att nära och köra skulle insjukna i pandemin, samtidigt som han såg privatekonomin slås i spillror.

Att resa, gå ut och äta på restaurang eller ens gå till frisören upplevde han som omöjligt under en period.

Fick utrymme att månadsspara

Men när han sedan fick pausa sin inbetalningar av studielånen från sin tidigare juristexamen kunde han till och med spara pengar varje månad.

Det tillfälliga anståndet av studielån-inbetalningarna frigjorde 500 dollar per månad.

Utöver sparandet kunde han betala av kreditkortsskulder på 2 000 dollar och han har nu förhoppningar om att framöver både kunna köpa en bostad och investera.

ANNONS
ANNONS

För honom gjorde stimulanspengarna från staten att han kunde dra ”en lättnadens suck”, säger han till WSJ där flera personer framträder och berättar hur deras privatekonomi påverkats under pandemin.

Alla amerikaner har inte fått det bättre av statens stimulanspengar, men i flera fall är det ett faktum.

Läs även: Nu får amerikanarna helikopterpengar [Dagens PS]