Ett mångårigt samarbete mellan Skatteverket och Försäkringskassan uppdagar bedrägerier för långt över en halv miljard kronor.

ANNONS

”Vår socialförsäkring ska gå till dem som behöver den, inte till dem som medvetet försöker få mer pengar än vad de har rätt till”, säger Britt-Marie Hultström, verksamhetsområdeschef vid Försäkringskassan, till TT.

Kommentaren kommer i samband med att Försäkringskassan på torsdagsmorgonen presenterar siffror för det samarbete man haft med Skatteverket de senaste tio åren.

Britt-Marie Hultström berättar för nyhetsbyrån att de två myndigheterna gjort gemensamma insatser för att granska om en person har rätt till bidrag eller inte.

Processen börjar med att Skatteverket tittar på om en person deklarerat inkomst. Har personen gjort detta meddelas Försäkringskassan som i sin tur slår i sina register för att se om några utbetalningar gjorts under samma period.

Och det är inga småsummor det handlar om, visar de färska siffrorna. På drygt tio år har alltså långt över en halv miljard kronor – sammanlagt 650 miljoner kronor – antingen stoppats från att betalas ut alternativt begärts in i återkrav.

ANNONS
ANNONS

Samma siffra för i fjol är 56 respektive 39 miljoner kronor. Nära 100 miljoner kronor i bidragsfusk på bara ett år.