”Det är tydligt att man inte har gått den väg jag hade önskat.”

ANNONS

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, anser att Ericsson inte förstått allvaret i den krissituation telekombolaget hamnat i.

Valet av ny styrelseordförande visar det, menar han, och är inte nöjd – till skillnad mot finanstoppen och storägaren Christer Gardell.

I en intervju med Affärsvärlden uttrycker han sin starka skepsis till att Ericsson fortsätter fylla maktpositioner med styrelseproffs. Som nu. När Ronnie Leten lyfts fram av Ericssons valberedning att ta över ordförandeklubban, vilken betyder att han lämnar ordförandestolen i Electrolux.

”Det är tydligt att man inte har gått den väg jag hade önskat. Det har förmodligen inte varit aktuellt att plocka in någon utanför sfären”, säger Joakim Bornold till AFV och tillägger att Ericsson tycks leva i en svunnen värld och inte förstått att spelplanen ändrats.

”Det visar på en viss nonchalans gentemot Ericsson och hela branschen”, dundrar Bornold i AFV-intervjun.

Han hade helst sett att Ericsson plockat in någon med mer kunskap.

ANNONS
ANNONS

”Om ett vd-byte skulle bli aktuellt igen så vore det olyckligt att ta in ytterligare en makthavare utan tydlig profil inom branschen”, framhåller Joakim Bornold också, apropå rykten om att Assa Abloys vd Johan Molin kan bli ny Ericsson-vd, en stol som Börje Ekholm har just nu.

Varken Börje Ekholm eller Johan Molin har dock erfarenhet av telekombranschen, fastslår Nordnets sparkonom.