Spana in expertens rekommendation på vad som är rimligt att ha undanstoppat om olyckan är framme.

ANNONS

Nicklas Andersson, som beskrivs som en sparguru av Dagens Industri, inser att det där med storleken på sparbuffert varierar från person till person.

Men en realistisk summa som åtminstone är värd att sikta på är 50.000 kronor, eller två till tre månadslöner, deklarerar han i Di-artikeln.

”Allt beror på hur stort hushåll man har, men har man två månadslöner plus sin lön för månaden bör man klara sig undan oväntade utgifter utan problem”, säger han.

”Har man två barn, två bilar, en villa och en sommarstuga kommer inte 50.000 kronor att räcka, utan då är det bra att ha 100.000 kr som mål i istället. Om man är två vuxna i hushållet blir det egentligen ingen skillnad, då kan man bara lägga samman bådas privata buffertar”, tillägger han.

Pengarna kan komma väl till pass om exempelvis något i hemmet går sönder, eller om du måste besöka tandläkaren eller något annat akut inträffar, menar han.

Hans råd i Di är också att ha sparbufferten på ett sparkonto, även om du inte får ränta på pengarna. Det primära är att få loss pengarna snabbt om krisen är ett faktum.

ANNONS
ANNONS

Om utrymmet finns kan du även fortsätta spara i exempelvis aktier eller fonder, resonerar Nicklas Andersson på Avanza.

Läs mer: Sparguruns råd: Så mycket ska du ha i buffert [Di.se] >