Kvinnor sparar mindre än män och enligt nätmäklaren Avanza kan det bero på ”sämre självförtroende” kring finansmarknaden.

ANNONS

Avanza konstaterar i en ny undersökning att det är ”en utmaning” att få fler kvinnor att intressera sig för sparande.

I snitt har kvinnor i dag ett månadssparande hos nätbanken på 2 300 kronor, vilket kan jämföras ett genomsnittligt månadssparande på 2 700 kronor bland män.

Samtidigt uppges tre av fyra kvinnor hos Avanza ha ett investeringssparkonto, ISK.

”Lönegapet mellan män och kvinnor är i dag cirka 10 procent, det är något mindre än skillnaden mellan kvinnors och mäns månadssparande. Detta tyder på att inkomstskillnaderna inte är den enda förklaringen till varför kvinnor sparar mindre. En trolig förklaring är att många kvinnor har ett sämre självförtroende när det kommer till finansmarknad och sparande. Samtidigt är det glädjande att se att så många kvinnor nyttjar investeringssparkontot. Jag hoppas att diskussion den senaste månaden om ISK ökar medvetenheten kring och och stärker intresset för sparande bland kvinnor”, säger Moa Langemark, sparanalytiker på Avanza, i ett pressmeddelande.

Kvinnor är mindre riskbenägna än män i sitt sparande och äger ungefär lika stor andel fonder som aktier.

Kvinnor bättre på börsen

Kvinnor tenderar att favorisera Sverigefonder, men också fonder med inriktning mot ny teknologi och energi.

Likaså är globalfonder populära bland kvinnorna. Generellt kan konstateras att kvinnor föredrar billiga och breda fonder och väljer bort hedgefonder, blandfonder och fonder exponerade mot Östeuropa/Asien.

ANNONS
ANNONS

På aktiemarknaden är svensknoterade bolag favoriter, exempelvis Volvo, SAS, H&M och Axfood, framgår det.

Moa Langemark på Avanza konstaterar att kvinnor historiskt är mer börsframgångsrika än män. Hon välkomnar också att kvinnor sprider sina risker i högre grad.

Läs även: Se upp, Avanza och Nordnet – rivalerna är hungriga [DagensPS.se] »