Så slipper du avgifterna och höjer din pension.

ANNONS

aktieinvest-sponsorbanner

”Det kan vara ganska höga avgifter inom privat pensionssparande. Och höga avgifter gröper ur pensionen på sikt”, säger Monica Zettervall, som är expert på Pensionsmyndigheten, till Dina Pengar i Expressen.

Det handlar om dig som har pengar i pensionsförsäkringar.

Årsskiftet 2015/2016 försvann möjligheten att göra avdrag i deklarationen för privat pensionssparande i pensionsförsäkringar eller individuella pensionssparanden.

Det gör att det inte längre är förmånligt att pensionsspara på det här sättet, konstaterar Dina Pengar som uppger – med hänvisning till jämförelsesajten Pensiono – att totalt två miljoner svenskar har privat pensionssparande.

Tipset till dig som berörs är – se över ditt val! Det är nämligen vanligt att det tas ut en fast avgift på pensionsförsäkringar, dessutom förekommer ofta en årlig avgift på det totala sparbeloppet.

ANNONS
ANNONS

Som om inte det var nog tillkommer inte sällan fondavgifter.

”Det kan bli dyrt eftersom du får betala avgifter i flera led”, säger Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten till Dina Pengar.

Enligt Pensiono har svenskarna totalt 68 miljarder kronor i pensionsförsäkringsfonder. 59 miljarder förvaltas av bolag som tar ut en avgift på kapitalet.

”Många av dessa är döda konton där pengarna bara ligger. Det finns ingen anledning att betala för det”, säger Pensionos vd Mattias Fellenius i artikeln där det framgår att hela 5,5 miljarder kronor av svenskarnas pensionspengar går upp i rök på tio år i olika avgifter – allt enligt sajten Pensionos beräkningar.

Dessa visar också att av det här beloppet kan svenskarna – om de är alerta – rädda hem 4,7 miljarder kronor.

Till att börja med är rådet att helt sonika sluta sätta in pengar till privata pensionsförsäkringar.

Sedan kan du också flytta pengarna till försäkringsbolag med lägre eller inga avgifter alls. Var noga med att ta reda på först vad flytten kostar.

ANNONS
ANNONS

Lista vilka pensionsförsäkringar du har och jämför avgifter och villkor, är ytterligare ett tips.

Hos Konsumenternas.se kan du ta reda på om du har flytträtt av din pensionsförsäkring, skriver Dina Pengar, som berättar – utifrån Pensionos uträkning – att det kostar 894 kronor i snitt att flytta sina pensionsförsäkringar.

”Det innebär att man med ett sparkapital på kring 100 000 kronor sparar in på kapitalavgiften redan första flyttåret.

Regeringen har också föreslagit att det ska det bli lättare – och gå snabbare – att flytta och slå ihop pensionsförsäkringar under 2018″, berättar Dina Pengar i Expressen.