Trots lyckade investeringar får Tommy Andersson en ynka krona mer i pension. Här är orsaken – som också drabbar en miljon svenskar.

70-årige Tommy Andersson har valt att själv, aktivt placera sina PPM-pengar i Nordeas svenska småbolagsfond vilket gett honom ett kapital på över 100.000 kronor och en avkastning på nära 20.000 kronor. Men trots sina lyckade investeringar kan den svenske pensionären inte skörda frukten av sin fullträff, berättar Expressen Dina Pengar.

I år får han ut 708 kronor i premiepension – en krona mer än förra året.

”Jag har varit så förbannad. Det är fruktansvärt konstigt /…/ Jag har gått plus på kontot så det verkar ju helt sjukt. Vad är det för kul med att hålla på och placera då?”

Jo, anledningen är att den så kallade förskottsräntan sänks från 3 till 1,75 procent i år, skriver tidningen. Drabbas gör nära 1 miljon svenskar – det vill säga de som har valt fondförsäkring – som kan räkna med i snitt 3,8 procent lägre premiepension 2018.

Erland Ekheden, chefaktuarie på Pensionsmyndigheten, berättar att bakgrunden är det låga ränteläget som ger låg avkastning på räntepapper och obligationer, vilket gör att myndigheten därför inte kan erbjuda lika hög förskottsränta. Men, understryker han, det betyder inte nödvändigtvis att de drabbade får lägre total pension.

ANNONS
ANNONS

”Det har inte försvunnit några pengar, men de betalas ut mer försiktigt. Något som blir gynnsammare ju längre man lever”, säger Erland Ekheden.