Spara pengar med regeln om en procent

Uppdaterad: 29 juni 2021Publicerad: 29 juni 2021
Regeln om en procent
Spara pengar med regeln om en procent. (Foto: Unsplash)

Ska du köpa något som överstiger en procent av din årliga inkomst? Stopp – vänta en dag och tänk över beslutet. Det är regeln om en procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För stora utgifter och impulsköp kan ta knäcken på din privatekonomi – och sänka utrymmet i budgeten för sparande. Men samtidigt vill de flesta kunna spendera pengar på sådant de tycker om.

Finansanalytikern Glen James, som kommer från Australien där han har en av landets mest populära finanspodcasts “My Millennial Money” har kommit på en regel för att hitta balans i utgifterna.

Han kallar den för regeln om en procent, och den innebär att om en utgift överstiger en procent av din inkomst på ett år, så ska inköpet få vänta en dag.

Till exempel: Om en person som tjänar 400 000 kronor om året vill köpa en tv för 5 000 kronor, så överstiger det en procent av den årliga inkomsten. Under det dygnet ska personen fråga dig själv: “Behöver jag verkligen det här? Har jag råd med det? Kommer jag faktiskt använda det? Kommer jag ångra det?”

Hinner kanske ändra sig – eller så är det genomtänkt

Kanske hinner personen komma fram till att tv:n som redan står i vardagsrummet duger ett tag till, och utgiften kan sparas in. Eller så behövs faktiskt tv:n – och då är beslutet genomtänkt och behöver inte ge samma typ av finansiell ångest som ett impulsköp.

”Du kanske vill spara för att köpa ett hem eller för förtidspensionering. Att vinna på personlig ekonomi börjar ofta vid butiksdisken eller online-kassan. Så om du kan begränsa utgifterna kan du spara pengar och nå dina mål snabbare”, säger Glen James till CNBC.

“Nu är enprocentsregeln bara en guide – men den är enkel och fungerar verkligen för mig.”

Fungerar inte för höga inkomster

Han rekommenderar regeln för alla som tjänar under 200 000 dollar, motsvarande 1,7 miljoner svenska kronor. För de som har en högre inkomst än så blir den inte särskilt relevant. En procent av 1,7 miljoner är 17 000 kronor – det blir alltså väldigt stort utrymme för dyra impulsköp.

“För de som tjänar supermycket kan en procent av deras årslön sätta ett gränsbelopp som är för högt”, säger Glen James till CNBC.

Läs mer: Lev hållbart och spara pengar

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS