Löftet om skatteåterbäring redan i april riskerar att leda till dyrbara misstag, varnar skatteexpert.

ANNONS

För den som har digital brevlåda och godkänner deklarationen utan förändringar kan räkna med skattepengar redan i april. Men för den som inte tittar igenom sin deklarationen ordentligt finns risk för flera dyrbara misstag, säger Sofia Linder som är chefsekonom på Skattebetalarna till Dagens Industri.

För det första kan många av de med digital brevlåda – som ökat med över en miljon personer till 2,3 miljoner på ett år – missa en rad viktiga avdrag de faktiskt har rätt till. Men ännu värre: många riskerar också att godkänna siffror i deklarationen som inte stämmer vilket kan leda till skattetillägg, varnar hon.

”Det kan vara frestande att bara godkänna via ett snabbt klicktryck i stället för att ta lite tid och vara noggrann. Speciellt i och med att om du då börjar göra ändringar eller lägga in avdrag så får du pengarna först i juni”, säger hon till Di.se.

ANNONS
ANNONS

I artikeln tipsar även Sofia Linder om fem skatteavdrag som många kanske inte känner till. 1) Det första handlar om att man har rätt att göra avdrag om du tar cykeln eller bilen till jobbet – det sistnämnda om distansen är längre än fem kilometer och att du tjänar minst två timmar per arbetsdag. 2) Är du arbetslös har du rätt att göra avdrag på resor till och från arbetsintervjuer och andra relaterade utgifter. 3) Precis som ränteavdraget på ett bolån har en person som betalat räntekompensation till banken – då bolånen sagts upp i förtid – samma rätt. 4) Den som gör kapitalförlust har rätt till skatteavdrag. 5) Sist men inte minst har den som köpt skyddskläder för att använda i arbetet rätt till avdrag, påpekar Sofia Linder.