Skyhög ränta med Apples nya sparkonto

Uppdaterad: 19 apr. 2023Publicerad: 19 apr. 2023
Apple Card
Apple har lanserat ett nytt sparalternativ i samarbete med Goldman Sachs som erbjuder en ränta på 4,15 procent per år, utan bindningstid eller krav på lägsta belopp. (Foto: Unsplash / blocks)

4,15 procent ränta på ett sparkonto – för ett år sen hade det låtit som ett skämt. Då hade de flesta mer eller mindre glömt att ränta var något som man kunde få på sparade pengar. Men nu kommer allt fler alternativ på sparkonto med hög ränta, nu senast från självaste Apple.

ANNONS
ANNONS

Är du en av dem som funderar över var ditt sparande ska placeras i dessa oroliga tiden? Då är du inte ensam. Analyserna vittnar om att börsen kan vara mycket osäker och att vi sannolikt har flera stora nedgångar kvar bara i år.

Apple har lanserat ett nytt sparalternativ i samarbete med Goldman Sachs som erbjuder en ränta på 4,15 procent per år, utan bindningstid eller krav på lägsta belopp. Dock bara för Apple Card-innehavare.

Detta är en hög ränta jämfört med många andra alternativ – svenska SSAB erbjuder till exempel en sparränta på 2,5 procent i dag.

Läs även: Städerna med flest ultrarika

Sparkonto med hög ränta blir vanligare

Sparalternativ med hög avkastning har blivit alltmer populära efter många år med låga räntor. Även Goldman Sachs Marcus-konto har höjt sin ränta till rekordhöga 3,9%.

Trots detta är det viktigt att överväga möjlighetskostnaden, eftersom även 4,15% inte är lika högt som inflationen, vilken steg med 5% i mars jämfört med föregående år.

ANNONS
ANNONS

Större möjligheter på aktiemarknaden

Den som inte vill att pengarna ska ätas upp av inflationen kan i stället riskera sina pengar på börsen – ett alternativ som historiskt sett möjliggjort en långsiktig möjlighet att slå inflationen.

Dessutom är det inte riskfritt att sätta in sitt sparande hos en enda institution, som exempelvis Goldman Sachs eller Apple. Den som har alla ägg i en korg riskerar att bli av med det mesta om sagda institution får problem – ett scenario vi har blivit bekanta med bara under årets bankkriser.

Läs mer: Apple’s 4,15% savings account marks golden age of cash

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS