Skatteverket har valt att stå kvar vid den tidigare tolkningen om att teckningsoptioner ska beskattas direkt när den anställde tar emot dem.

ANNONS

Anledningen är att teckningsoptioner betraktas som värdepapper och bör som sådana beskattas direkt när den anställde tar emot dem, i form av inkomst av tjänst.

Skatteverkets syn på frågan kommer efter att man slutfört en tillsatt utredning kring frågan, rapporterar Di Digital.

Utredningen initierades av att regeringen valde att införa nya personaloptioner, så kallade KPO, vid årsskiftet. Detta gjordes på påtryckningar från startupföretagen i syfte att göra det enklare för medelstora techbolag att locka till sig och behålla kvalificerad personal. Genom att utfärda optioner som senare kan lösas in till betydligt högre pris kan de anställda tjäna en hacka, samtidigt som företagen under tiden kan hålla arbetslönerna låga.

ANNONS
ANNONS

De nya reglerna omfattar bara startups med färre än 50 anställda och en årlig omsättning på under 80 miljoner kronor. Bolaget får inte heller vara äldre än tio år eller börsnoterat. Därmed har lagen inte kommit att gälla för svenska techsuccéer som Klarna, Izettle, Skype och Spotify.