Orsaken är bankens flyttplaner till Finland.

ANNONS

Det här berättar SvD Näringsliv.

”Den information vi har tagit fram pekar på att vi kan tvingas betala väsentligt mer i skatt på utdelningar från Nordea om banken flyttar till Finland”, säger Anders Oscarsson, ägaransvarig på AMF, till tidningen, som uppger att även Alecta – tredje största ägaren i Nordea – drabbas av högre skatt vid en Finlandsflytt.

Bakgrunden är ett nordiskt skatteavtal som ger Finland rätt att ta ut skatt på utdelning om Nordea blir finskt, framgår det i artikeln.

”Det stämmer att vi har ett nordiskt skatteavtal som innebär att Finland har rätt att ta ut 15 procent i källskatt i vissa fall när privatpersoner och bolag får utdelning på aktier i finska bolag”, säger Britt-Marie Hallberg Eriksson, rättslig expert på Skatteverket, till SvD.

En femtedel av Nordeas ägare är svenska, enligt tidningen, och i våras fick de en total utdelning på 6 miljarder kronor. Med en källskatt på 15 procent skulle 900 miljoner kronor av den summan försvunnit, enligt SvD, som konstaterar att AMF inte bestämt sig än om de ska stödja Nordeas flyttplaner.

Det har inte Alecta heller gjort.

De båda institutionerna kommer nu att väga för- mot nackdelar och sätta sina sparare främst.

ANNONS
ANNONS

Och även om Robur, som är fjärde största ägare i Nordea, säger sig inte drabbas av högre kostnader, så efterlyser även Robur i likhet med AMF och Alecta mer underlag från Nordea för att kunna ta ställning i flyttfrågan.

Petter Brunnberg, presstalesman på Nordea, säger till SvD att utförligare information kommer först i början av mars nästa år, vilket innebär att ägarna bara har två veckor på sig att grotta ner sig i materialet innan de ska ta beslut.

Den 15 mars, på stämman, tar nämligen Nordea beslut om flytten.