Säkerhetspolisen slår larm om att en stor summa av skattebetalarnas pengar hamnar i fickorna på extremistiska grupper via bidrag. 

ANNONS

Det rapporterar Svenska Dagbladet. Enligt Säpo rör det sig om ”ett relativt stort antal” organisationer med kopplingar till extremism som i dag mottar bidrag på ”miljontals kronor”.

”Vi ser att skattepengar går till verksamhet som stödjer våldsbejakande extremism. Personer som förekommer i vårt arbete är aktiva i stiftelser, föreningar och bolag som får pengar av kommuner och myndigheter”, säger Johan Olsson, operativ chef på Säpo, till TT.

Enligt Säpo är det främst våldsbejakande islamistiska extremister som är problemet, men även vänster- och högerextrema grupper kvitterar ut offentliga medel.

Johan Olsson påtalar att det inte alltid är lätt för kommuner, eller för staten, att veta vad man egentligen ger pengar till – eller vilka kopplingar som döljer sig bakom organisationerna.

Säkerhetspolisen skriver därför i ett remissvar till regeringen att inrättandet av ett kunskapscentrum som kan hjälpa myndigheter att bedöma organisationer och deras bakgrund vore ett första steg för att komma till rätta med problemen.

Man påtalar också att det är bråttom:

ANNONS
ANNONS

”Vi tycker att det är väldigt prioriterat. För de här aktörerna är det inte obetydliga summor och dessutom bidrar pengarna till att skapa en legitimitet för hotaktörerna”, säger Johan Olsson.

Enligt SvD delas 14 miljarder ut årligen av staten, och pengarna tillfaller till exempel föreningar och organisationer som ansökt om bidrag.