En hög inflation får negativa effekter på hela samhällsekonomin, slår SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist fast.

ANNONS

”Jag tror att alla är förlorare på hög inflation, säger han i en intervju med Dagens Nyheter som dryftat problemet med en hög inflation med ett par ekonomer.

Men alla är inte förlorare på prisökningarna, det finns även vinnare.

Exempelvis skuldsatta personer, åtminstone på kort sikt, säger Bergqvist som dock tror att räntorna går upp framöver medan inflationen dämpas något.

Det gör det dyrare att sitta med lån, konstaterar han i DN där Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, förklarar att reala tillgångar i skog, fastigheter och guld av hävd brukar vara bra att äga i tider med hög inflation.

Samtidigt är det långtifrån alla privatsparare som investerar i den typen av tillgångar.

”Guld går att köpa genom certifikat. Fastighets- och skogsaktier går att köpa på börsen”, säger emellertid Landeborn i DN.

Fastighetsbolag hör till de stora förlorarna i dag.

Det gör även bolag som lever på hög efterfrågan från konsumenter. I sammanhanget nämns H&M och Clas Ohlson men också e-handelsbolag.

Andra bolag, som tillverkar produkter som stärker hälsan, liksom företag inom detaljhandeln och stabila telekombolag räknas som vinnare på inflationen.

ANNONS
ANNONS

Vanliga sparare gör enligt Maria Landeborn klokt i att för tillfället ha sina pengar på sparkonton, även om inflationen delvis äter upp besparingarna.

Det positiva med att räntorna nu stiger är att det kan generera positiv sparränta, skriver DN och Landeborn berättar att Skandiabanken höjt sin sparränta för första gången på länge.

Läs även: Chock för barnfamiljer – maten 1 500 kronor dyrare [Dagens PS]