Dagens PS

Se upp: Så lätt sänker du din framtida pension 

Pension
Det finns en hel del som kan göra pensionärslivet torftigare (Foto: Pexels)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 02 juli 2025Publicerad: 02 juli 2025

Svartjobb, sen karriärstart och dålig koll på avkastningen – så här lätt är det att sänka sin framtida pension.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att pensionssystemet kan kännas snårigt är ingen nyhet. Det bidrar i sin tur till att att många svenskar riskerar att göra misstag som påverkar deras ekonomi resten av livet – helt i onödan.

I avsnitt 238 av minPensionsPodden, vilken AP7 skriver om, listar pensionsekonom Dan Adolphson Björck de vanligaste pensionsfällorna som han möter. Kruxet? De börjar ofta långt innan man ens tänkt tanken på pension.

Missa inte: Sverige väcker avund – pensionen pekas ut som förebild. Dagens PS

Svartjobb ger ingen pension 

En av de kanske mest självklara fällorna är svartjobb. Det ger inga pengar alls till vare sig inkomstpension, premiepension eller tjänstepension. Dessutom förlorar du trygghet.

”När du går i pension riskerar du att bli fattig. Dessutom är det olagligt att jobba svart”, säger Dan Adolphson Björck och påminner om att svarta inkomster i Sverige fortfarande uppskattas till omkring 100 miljarder kronor per år. 

Dan Adolphson Björck, pension
Dan Adolphson Björck är pensionsekonom på minPension (Foto: Rosie Alm/minPension)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Tjänstepensionen – långt ifrån självklar

Trots att tjänstepension blivit en allt viktigare del av den totala pensionen, är det många som saknar den.

ANNONS

”Av minPensions användare saknar fyra procent tjänstepension helt och hållet i sin pensionsprognos”, konstaterar Adolphson Björck och uppmanar särskilt egenföretagare att sätta av minst sex procent av lönen själva om det saknas avtal.

Faktum är att en person utan tjänstepension kan gå miste om en tredjedel av den totala pensionen. Det berättade pensionsinformatören Jörgen Brännmark för E55

I slutändan kan det motsvara hundratusentals eller till och med en miljon kronor över ett helt arbetsliv.

Långt plugg och sen karriär

Medan ett arbete som ger 20 000 kronor i månaden genererar cirka 4 500 kronor i pensionsrätt, ger heltidsstudier med studiemedel bara runt 800 kronor.

Utbildning är bra, men det gäller att inte fastna för länge i studier, råder Adolphson Björck. 

“Utbilda dig gärna men övervintra inte på högskola eller universitet. Se till att komma ut i yrkeslivet så får du lön och tjänar in till din pension”, har han tidigare konstaterat i en rapport från minPension. 

Deltid, låg risk och tidigt uttag

Andra klassiska fallgropar är att jobba deltid länge, inte tänka jämställt under småbarnsåren eller att avsluta arbetslivet i förtid. Ett års tidigare pensionsuttag kan minska den månatliga pensionen med omkring 1 500 kronor – livet ut.

ANNONS

På motsatt håll kan ett år extra i arbetslivet ge 2 000 kronor mer i månaden i pension.

Vill du få dagens viktigaste nyheter direkt i inkorgen?

Även sparandet spelar stor roll. Många underskattar hur mycket avgifter och fel risknivå kan urholka pensionen på sikt.

”Avgifter är viktiga för de ska betalas i alla väder – både när börsen går bra och mindre bra”, säger Adolphson Björck, och tillägger att många gör val men glömmer bort dem.

“Fundera över risknivån, som man ofta väljer som yrkesverksam. Som pensionär kan du också göra fondval, det är enkelt att byta”, fortsätter han. 

Utlomlandsjobb kan bli dyrt

Om du har arbetat i ett annat land under längre tid är det inte säkert att du tjänar in pension i Sverige. Du omfattas då istället av pensionssystemet i det land du jobbat i – och det kan ställa till det om du inte har koll.

 ”När du bor och arbetar utomlands måste du se över om du omfattas av socialförsäkringen i ditt hemland eller i landet du jobbar i”, säger Dan Adolphson Björck.

För att undvika strul gäller det alltså att läsa på i förväg och se till att du är rätt försäkrad i det nya landet.

ANNONS

Pensionen ska inte täcka sjukdom

En sista fälla är att använda pensionen som ekonomisk räddning vid arbetslöshet eller sjukdom.

”Pensionen bör inte vara en alternativ försörjning vid arbetsoförmåga eller arbetslöshet om du faller mellan stolarna för sjukpenning eller a-kassa”, säger Adolphson Björck, och råder dig att kolla vilka möjligheter du har hos Försäkringskassan 

Läs också: Populära fonden rasar – och ingen använder nya knepet. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS