Nya regler har trätt i kraft – den stående skattejämkningen försvinner.

ANNONS

Om du vill ha fortsatt skattejämkning måste du anmäla detta till Skatteverket senast den 5 november i år, skriver Dagens Industri.

Bakgrunden är alltså att reglerna ändrats så att var och en nu måste ansöka om jämkning för att den ska gälla från och med nästa inkomstår.

”Den som missar att ansöka själv riskerar att betala för mycket skatt, som inte ges tillbaka förrän vid skatteutjämningen. Pengar som annars skulle kunna växa i sparkonton, som aktier eller i fonder”, skriver Di där Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, förklarar att förändringen syftar till att ”jämkningen ska bli så korrekt som möjligt”.

Enligt artikeln har omkring 60.000 personer tidigare haft stående skattejämkning av olika skäl, dessa har nu anledning att agera om de inte vill betala för hög skatt utifrån sina förutsättningar.

ANNONS
ANNONS

Den som missar att skicka in sin ansökan om skattejämkning i tid får vänta på att Skatteverket fattar beslut i ärendet, och hur lång tid det tar framgår inte. Alla som tidigare haft stående skattejämkning kommer enligt artikeln att få information om vad som gäller via brev.