Dagens PS

Postkodbedrägeriet – bluffvåg sveper över landet

Kvinna är bekymrad. Postkodlotteriets logotyp.
Bedragare ringer runt och lurar folk att de vunnit på Postkodlotteriet – men det vill i själva verket få offret att lämna ifrån sig pengar och känsliga uppgifter. (Kollage: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 11 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

Bedragarna slutar aldrig att komma på nya metoder för att vinna vårat förtroende tillräckligt länge för att stjäla våra pengar. I år har en ny bluffvåg tagit form – där man ringer för att meddela att offret vunnit på Postkodlotteriet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De använder sig av så kallad “spoofing”. Det innebär att de döljer vilka nummer de ringer från, för att förvirra, allt medan de är både trevliga och väldigt väl förberedda.

På så vis lyckas de lura av många, men framför allt äldre, deras pengar.

“Vi ser en ökning de senaste veckorna. Det är bedrövligt att de ger sig på främst äldre människor”, säger Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet till Dagens Nyheter som rapporterat om bedrägeriet som sveper över landet.

Så funkar denna bluffvåg

Redan i slutet på förra året skrev Råd och Rön om bluffsamtal från bedragare som utgav sig för att vara Postkodlotteriet.

De skriver såhär:

“Bedragarna använder sig av förinspelade meddelanden som felaktigt informerar om en vinst och instruerar dig att trycka 1 för att tala med en bankman. Men i stället för en bankman får du tala med någon som försöker lura av dig bankuppgifter.”

ANNONS

Senaste nytt

Bedragarnas tre metoder

ANNONS

Bedragarna har tre metoder som de använder sig för att komma över dina pengar i den pågående bluffvågen:

  1. De säger att de är i närheten och vill lämna en vinst. Väl hemma hos offret stjäl de information och värdesaker.
  2. De ringer och säger att du vunnit en summa och måste logga in via bankdosa för att ta emot vinsten. Gör brottsoffret som de vill försöker de stjäla pengar från kontot.
  3. De skickar sms med qr-koder som du uppmanas skanna och godkänna. Gör offret som de vill kan det leda till att du förlorar pengar från kontot.

“Man är med i lotteriet för att stödja ideella organisationer och ha en chans att vinna och kanske bjuda sina barnbarn på resa. Detta är exempel på en mycket låg form av brottslighet som bedrivs av samvetslösa personer”, säger Roger Magnergård.

Många drabbade i bluffvåg

Dagens Nyheter har pratat med flera som drabbats av bedragarna och de allra flesta har först blivit väldigt glada när de fått höra att de vunnit pengar.

Många har inte anat oråd just eftersom bedragarna har verkat så kunniga och trevliga.

Men polisen har ett tvärsäkert tips för den som vill kolla om det är en bedragare:

“Lägg på! Man lägger på och ringer tillbaka, men man ringer inte till samma nummer utan man letar reda på numret själv. Var det Postkodlotteriet så kollar man efter numret på lotterna eller på hemsidan”, säger Towe Hägg på Polisen till DN.

ANNONS

“Ber aldrig om kontouppgifter”

Postkodlotteriet varnar för denna pågående bluffvåg på sin hemsida och skriver att:

“Sedan årsskiftet har det skett ett antal bedrägerier och försök där bedragare har ringt personer och påstått att de vunnit i Postkodlotteriet. I samband med samtalen har de antingen bett om kortuppgifter eller sagt att de inom en kort stund kommer hem till ”vinnaren” för att sätta in den påstådda vinstsumman”, skriver Postkodlotteriet på sin hemsida och fortsätter:

“Det händer ALDRIG att Postkodlotteriet ber om kontouppgifter via telefon när du har vunnit. Alla vinster betalas ut automatiskt till ditt registrerade konto. När du vinner skickas ett meddelande via brev, sms eller mejl, och officiella vinstsamtal från Postkodlotteriet kommer från vårt kundservicenummer 0771-22 55 22.”

Läs mer: Trots egna råd – Swedbank skickar ut bluffliknande sms. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS