Historien handlar om ett havererat it-system, där Arbetsförmedlingen på regeringens uppdrag skulle digitalisera handläggningen av arbetssökande.

ANNONS

Tjänsten köptes in av it-företaget CGI och alla anställda på myndigheten utbildades för att kunna hantera det nya systemet. Men i samband med testkörningar visade det sig att extremt känslig information om personerna som sökte jobb uppenbarades, vilket fick Arbetsförmedlingen att dra i nödbromsen och stämma bolaget CGI på drygt 40 miljoner kronor.

CGI stämde å sin sida Arbetsförmedlingen och nu har alltså Arbetsförmedlingen – enligt dagens utslag i Stockholms tingsrätt – förlorat tvistemålet.

Tingsrätten anser att it-företaget ”vidtagit de åtgärder som legat på bolaget medan Arbetsförmedlingen inte fullföljt sina uppgifter”, rapporterar bland annat SVT Nyheter.

Myndigheten tvingas nu punga ut med 25 miljoner till CGI plus rättegångskostnader och ränta, allt som allt närmare 40 miljoner kronor, enligt den 131 sidor tjocka domen från Stockholms tingsrätt.

ANNONS
ANNONS

”Vi beklagar att tingsrätten inte dömde till vår fördel. Nu får vi analysera domen och sedan ta ställning till om vi ska överklaga och gå vidare rättsligen”, kommenterar Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Clas Olsson domen på myndighetens hemsida.