Spana in svenska folkets skulder i alla kommuner och län.

ANNONS

Svenska folket har skulder på över 66 miljarder kronor hos Kronofogden, enligt en sammanställning av privatpersoners skulder som kreditupplysningsföretaget Syna gjort.

I snitt har svensken 8.000 kronor i skuld hos fogden.

”Vi har slagit ihop skatteskulder och privata skulder för fysiska personer som hamnat hos Kronofogden och jämfört med folkmängden i de olika länen och kommunerna”, berättar Kerstin Andersson, dataansvarig på Syna, i ett pressmeddelande.

Resultatet pekar inte bara på väldigt stora sammanlagda skulder utan också på geografiska skillnader. De största genomsnittliga skulderna finns i Stockholms län, 9.156 kronor per vuxen person i länet.

”Bostadspriserna slår igenom i skulderna, liksom kontorspriserna för borgenärer. Storstadsmiljön har en mycket högre kostnadsbild över huvud taget och uppmanar till en skrytfaktor som inte återfinns i glesbygdslänen”, förklarar Synas vd Karl Stjerna.

Den klart lägsta skulden per invånare finns i Västerbottens län, 4.419 kronor. Bland kommunerna är det främst mindre orter som sticker ut, mycket beroende på att ett fåtal personer med stora enskilda skulder påverkar helheten.

ANNONS
ANNONS

Men sammantaget är det inte många svenskar som jagas av Kronofogden för pbetalda skulder, enligt Syna rör det sig om drygt fyra procent av befolkningen i hela landet.

I tabellerna (ladda ned listan här: Svenskarnas skulder till kronofogden – alla län och kommuner) kan du se hur många som är skuldsatta och hur stora skulder det handlar om där du bor: