DagensPS.se skrev nyligen om att Zlatans lön krossar alla i Norden samt om Göran Perssons superarvode som får norrmän att se rött. Nu visar nya siffror hur svenskarnas plånböcker växer, eller minskar, 2017.

ANNONS

Nästa år blir inkomstskatten lägre och jobbskatteavdraget höjs. Det gör arbetande svenskar till nästa års stora vinnare, konstaterar Swedbank i en färsk analys som citeras av Dagens Industri. Lägg där till att lönerna ökar med drygt tre procent så kan en en familj med två arbetande vuxna och två barn räkna med i snitt 600 kronor mer i plånboken varje månad – om man bor i villa.

”Hushållen har levt i de bästa av alla världar. Vi har inte bara haft flera år med god reallöneutveckling, utan också flera år av sjunkande bolåneränta”, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och Sparbankerna, till Dagens Industri.

Hushåll i hyresrätt får 800 kronor mer, singelhushåll 350 kronor mer medan ensamstående föräldrar med två barn kan glädjas åt ett tillskott på 400 kronor, skriver Di.se.

För pensionärer är det delat. Medan ett pensionärspar med både inkomstpension och tjänstepension får 300 kronor mer i plånboken varje månad 2017 blir utvecklingen desto sämre för den med bara garantipension. Tack vare högre utgifter och inflation blir det 130 mindre kvar, enligt sajten. Även arbetslösa samt studenter har ett sämre 2017 att vänta, vilka förlorar 200 kronor.

MISSA INTE: Forskare: Pengar inget lyckopiller [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Här förlorar du mest pengar på semestern [DagensPS.se] >