Det är inte lätt att få upp sina barns intresse för ekonomi. Läs om Financial Times tips på hur du som förälder kan lära dina barn att investera och tänka långsiktigt.  

ANNONS

På TikTok finns idag så kallade “finfluencers”, unga ekonomiska rådgivare som egentligen inte vet vad de pratar om och som släpper korta klipp på YouTube, TikTok och Instagram med investeringstips. Enligt läraren Darren Collins är flera av hans studenter “helt besatta” av kryptovalutan dodgecoin, för att de sett det i reklam på TikTok.  

Men hur kan man som föräldrar få sina barn att intressera sig för ekonomi på ett rimligt och hälsosamt sätt? Enligt Moira O’Neill från Interactive Investor hjälper det att strukturera upp processen i tre steg.

Inled konversationen

Satsa på att samtala ordentligt om pengar kring middagsbordet. Ofta kan det kännas stressigt eller tråkigt att ta upp ekonomi när man sitter och äter, men få in vanan att prata investeringar som om det vore vädret. 

Prata med barnen om hur de ser på finfluencers och vad riskerna med det kan vara. Diskutera hur kryptovalutor fungerar, och hur man kan investera säkert och långsiktigt. Förhoppningsvis kommer barnen dessutom inse vikten av att börja spara pengar och sköta om sin ekonomi för sin egen skull.  

Se en film tillsammans 

Efter middagen kanske det är dags för en film, men istället för att sätta på en actionfilm finns idag flera riktigt bra filmer som tar upp ekonomi, investering och sociala medier. Se några av O’Neills bästa tips nedan:

  • The Social Dilemma (Netflix)
  • Explained: Cryptocurrency (Netflix)
  • Becoming Warren Buffett (2017)
  • The Minimalists: less is now (2021)

Erbjud barnen en morot

Det må vara kontroversiellt men ibland hjälper det att ge barnen en morot, kanske till och med i form av betalning. Ge dina barn en belöning om de till exempel själva undersöker vilka finfluencers man ska undvika, eller om de läser böcker som Rich Dad, Poor Dad av Robert Kiyosaki

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på Financial Times.

Läs mer: Unga drömmer om att få bo på herrgård i Sverige – Dagens PS