Pensionsmyndigheten hävdar i ett yttrande till Stockholms tingsrätt att Allra betalat 150 miljoner kronor till ett dotterbolag i Dubai för tjänster som enligt myndigheten var onödiga, men som inneburit spektakulära vinster till Allras ägare.

ANNONS

Dotterbolagets uppdrag var att köpa värdepapper till tre av Allras PPM-fonder, enligt dokument som SR refererar till.

”När bolaget fick tillstånd lyckades man på en månad generera en vinst på 88 miljoner som gick direkt tillbaka till ägarna som utdelning, och det är klart att det är spektakulärt att en så stor del av koncernens vinst skapas på en månad”, säger Jimmy Larsson Hagberg, pressekreterare på Pensionsmyndigheten, till Ekot.

Affärerna som nu uppmärksammas pågick även under 2016 då både den tidigare justitieministern Thomas Bodström och Ebba Lindsö satt i styrelsen för Allra, framgår det.

Enligt det skandalomsusade fondbolagets vd Alexander Ernstberger har Pensionsmyndigheten ”faktafel” i det yttrande som nu lämnats in till till domstolen, uppger Ekot, som tidigare berättat att Allra 2012 gjorde liknande affärer och då hamnade runt 170 miljoner kronor av pensionsspararnas pengar i ett bolag som hette Oak Capital och där hjärnan – enligt Ekots källor – uppges ha varit den person som i dag är vd för Allras dotterbolag i Dubai.

MISSA INTE: Nu polisanmäls fem Allra-toppar [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Utpekad fondskurk hoppade av gymnasiet [DagensPS.se] >