Spåren leder till ”ett exklusivt villaområde i centrala London med hembiträden, sportbilar och privatchaufför”.

ANNONS

Det här rapporterar SVT:s Uppdrag granskning, som uppger att skattebetalare i Sverige – men även i andra länder – blivit lurade av den brittiska familjen.

Hjärnan bakom affärerna, där vanliga förbrukningsvaror sålts till skyhöga priser, är en brittisk entreprenör vid namn Peter Gold.

Under 14 års tid uppges hans företagsgrupp ha lurat svenska skattebetalare.

Säljarna har enligt SVT under hot och påstridighet förmått företag och kommuner att köpa lysrör, våtservetter, skrivartoner och sopsäckar för saltade priser.

216 svenska kommuner och 140 kommunala bolag ska enligt kartläggningen ha köpt varor av den skrupelfria entreprenören till extrema överpriser. Det som borde kostat 5 miljoner kronor fick i stället en prislapp på över 50 miljoner kronor, vilket i slutändan spillt över på svenska skattebetalare.

ANNONS
ANNONS

”Det fanns misstankar om att man hade mutat, bestuckit, kommuntjänstemän för att få kommunerna att beställa material där man beställde för mycket eller sådant man inte behövde. Det var ju också en av förklaringarna till att försäljningen hade gått ner”, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson till SVT:s UG, som inte lyckats nå vare sig den ansvarige entreprenören eller någon annan representant i ledningen för företagsgruppen för en kommentar.