Byggtakten har ökat, och rekordmånga nya bostäder planeras för att möta efterfrågan. Men vem har råd att köpa en bostad i dag?
Rekordmånga bostäder klara – men få har råd att flytta in
Mest läst i kategorin
Efter två år av den djupaste nedgången för bostadsbyggandet på decennier börjar byggbranschen äntligen se en ljusning, skriver SvD.
Enligt Byggföretagen förutspås 34 000 nya bostäder påbörjas under 2025, vilket är ett par tusen fler än vad som planeras för innevarande år.
Men trots den positiva utvecklingen kvarstår ett problem – få ha råd att köpa dessa nya bostäder.
Dubbelt så dyrt köpa bostad
Trots ett ökat utbud har de höga priserna och de strama kreditvillkoren gjort det svårt för många hushåll att ens överväga att köpa en ny bostad.
Bostadspriserna i Stockholm och Göteborg har ökat med 49 respektive 45 procent över det senaste decenniet, och i städer som Karlskrona, Sundsvall och Östersund har priserna nästan fördubblats sedan 2014.
Lars Björkstrand, vd för mäklarföretaget Svensk Nyproduktion, pekar på att rabatter kan bli en nödvändig åtgärd för att sälja de nyproducerade bostadsrätterna.
“Man jobbar ju nu med olika marknadspaketeringar”, säger han.
Byggföretagen tvingas tänka allt mer kreativt för att locka köpare i en pressad marknad.
Senaste nytt
Bostadsrätter till hyresrätter
Även på hyresmarknaden märks hushållens minskade köpkraft, vilket gör det svårt att hyra ut nyproducerade lägenheter.
Trots den stora bostadsbristen i Stockholmsregionen står många nybyggda hyresrätter tomma.
I Barkarbystaden i Järfälla, norr om Stockholm, där byggtakten varit hög under de senaste åren, har situationen blivit särskilt påtaglig, skriver Hem&Hyra.
I ett av kvarteren gick försäljningen av nybyggda bostadsrätter så trögt att fastighetsägaren Sundvall/Obos beslutade att omvandla alla lägenheter till hyresrätter.
Svårt få ihop ekonomin
Mjukvaruutvecklaren Islam Abouzeid flyttade in i en av dessa lägenheter efter att ha tröttnat på osäkra bostadskontrakt och ständiga flyttningar.
Deras fyrarumslägenhet med kök kostar dock nästan 18 000 kronor i månaden, plus avgifter för varmvatten.
Men trots den attraktiva lägenheten har Abouzeid och hans familj svårt att få ekonomin att ihop med så höga kostnader.
“Det är dyrt men vad ska man göra. Det är jobbigt att flytta runt och smärtsamt att dottern ska behöva byta förskola gång på gång”, säger han.
För hög hyra
Även i Eskilstuna har det kommunala bostadsbolaget Kfast drabbats hårt. Där står flera nyrenoverade tomma lägenheter, trots att de är redo för inflyttning.
Trots hög standard efter omfattande renoveringar är hyresnivåerna för många hyresgäster för höga.
“Det blir ju så dyrt. Man vill lägga pengarna på annat än att betala hyra”, säger hyresgästen Alexandra Svensson som valde att flytta från sin lägenhet hos Kfast efter renoveringen.
Men flest tomma hyresrätter finns i Örebro hos Örebrobostäder, där hela 563 lägenheter hos Örebrobostäder för närvararande står tomma.
Köpa bostad 35 000 i månadslön
Samtidigt har unga hushåll svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, vilket enligt Stockholms Handelskammare är särskilt tydligt i Stockholms län.
Där har nästan tre av fyra personer i åldern 25–29 år inte råd att köpa en liten etta, trots en insats på 15 procent.
För ett rum och kokvrå (utan separat kök) i Stockholms län krävs det en månadsinkomst på 35 000 kronor.
Vill du flytta närmare stadspulsen stiger kravet till 40 000 kronor.
Handelskammaren föreslår därför att kreditvillkoren lättas och amorteringskraven ses över för att möjliggöra bostadsköp för fler.
Läs även: Efter ränteglädjen – nu väntar höjda avgifter. Dagens PS
Läs även: Etta i Stockholm? Så mycket måste du tjäna. Dagens PS
ANNONS
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.