Statsminister Stefan Löfven gav beskedet vid en pressträff på tisdagsförmiddagen, tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström, ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans samt generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson.

Alla skolor från gymnasium och uppåt rekommenderas att stängas för fysisk undervisning, och uppmanas byta till distansundervisning. Undervisning ska inte bedrivas i skolans lokaler. Rekommendationen gäller från och med i morgon, onsdag, och tills vidare.

Statsminister Stefan Löfven flaggar även för att fler beslut kommer att följa framöver.

ANNONS
ANNONS

Johan Carlson talar angående längden på rekommendationen om paradoxen i att vilja ha detta under en lång tid för att få smittspridningen utdragen över tid.

”Myndigheten gör fortsatt bedömningen att det är inte i dag motiverat att stänga grundskolor och förskolor över hela landet”, säger Carlson och menar att de negativa konsekvenserna av det skulle riskera att bli stora.

Grundskolor omfattas i detta läge inte. Utbildningsministern flaggar för att grundskolor kan komma att omfattas framöver och att man gör sig redo för detta.