Det är SVT Nyheter som rapporterar att regeringen satsar 175 miljoner kronor mot skatteflykt.

ANNONS

Nästa år, 2017, är förslaget att Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten får 25 miljoner kronor i ett första anslag som sedan utökas med 50 miljoner kronor per år 2018, 2019 och 2020.

”Ofta är det väldigt rika personer som kan smita från skatten. Det såg vi till exempel i Panama-härvan. Vi ser också en form av bedrägerier där man använder privatiseringar i välfärden till att flytta pengar till fel ställen helt enkelt. Då behövs mer resurser på Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten, så att färre kan smita från skatten”, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt till SVT.

I Danmark görs också en stor satsning på att komma åt skattesmitare som figurerar i de så kallade Panamadokumenten. Enligt TT planerar de danska myndigheterna att betala miljonbelopp till en anonym källa för att få tillgång till skatteinformation om 320 danskar som förekommer i dokumenten.

Danmarks skatteminister Karstein Lauritzen menar att han övervägt beslutet noga om att betala för skatteupplysningar.

ANNONS
ANNONS

”Å andra sidan måste man ta hänsyn till att vi med stor sannolikhet kan komma åt danskar som inte har betalat den skatt de ska, och som har dolt pengarna i skatteparadis”, säger han.