Att fackorganisationen LO och Svenskt Näringsliv står sida vid sida hör kanske inte till vanligheterna. Men nu står de enade i en totalsågning av regeringens politik: kommunalskatten är rekordhög och redan nästa år väntas den rusa ytterligare.

ANNONS

Det konstaterar man i en artikel i onsdagens Dagens Industri och delar ut massiv kritik mot att den genomsnittliga kommunalskatten – inklusive landstingsskatt – i år ligger på toppnivån 32,12 procent. I vissa delar av landet betalar man så mycket som 34-35 kronor på varje hundralapp och redan nästa år väntas skattetrycket öka ytterligare i takt med ökade kostnader för flyktingmottagande och vård.

”Det här kan inte få fortsätta. Kommunal- och landstingskatten har blivit för hög och skillnaderna över landet är alldeles för stora”, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Di och påpekar att vissa kommuninvånare tvingas betala landets högsta skatt och samtidigt får ”sämsta servicen”.

Han får medhåll från Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling.

”Det är helt förödande att man låtit det gå så här långt. Hur mycket ska man låta kommunalskatterna gå upp innan man agerar? Det här bäddar för populistiska partier och en svensk Trump-effekt om vi inte gör något åt det”, säger Östling till tidningen och kallar utvecklingen för alarmerande.

Men även om de två topparna står enade i kritiken skiljer deras förslag på en lösning markant. Medan LO vill se riktade statsbidrag till pressade kommuner, delvis finansierade av högre beskattning på kapital och på företag, har Leif Östling en helt annan syn på saken.

”Att slå ihjäl entreprenörskapet är det absolut sämsta vi kan göra. Vi måste bort från detta socialistiska tänkande, annars går det åt skogen för det här landet, det kan jag säga.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Finansministern: ”Det blev inte bra” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: VD-attack mot finansministern: ”Det är oetiskt” [DagensPS.se] >