Flera miljarder kan hamna hos aktieägarna, tror Carnegie Sverigefonds förvaltare Simon Blecher.

ANNONS

Carnegie Sverigefonds förvaltare Simon Blecher bedömer att SCA har mer att ge. Han bedömer att bara skogen är mer värd än det nuvarande börsvärdet.

”Vi förklarade redan tidigt att det inte går att titta på pe-tal då bolaget är mitt i en investeringsfas samtidigt som skuldsättningen nästan är obefintlig. Trots kursuppgången tror vi skogen är värd mer än nuvarande börsvärdet (!) Om 2-3 år bör skogen kunna omfinansieras/skuldsättas upp till 15-20 miljarder kronor vars pengar kan hamna hos aktieägarna; det motsvarar drygt 30 procent av SCA:s nuvarande värde”, skriver han i en månadskommentar där han lyfter upp att aktien var en av månadens vinnare.

Blecher skriver vidare att den enda plumpen i rapportsäsongen var bankerna.

”Enda plumpen i rapportsäsongen, i alla fall att döma av kursreaktionerna, var de svenska bankerna som alla föll ganska kraftigt i oktober. I Swedbanks fall är det oron för den svenska bomarknaden, i Nordeas fall för dess kostnadsmassa och i SEB:s fall nog bara för att de också råkar vara ’bank’. Vi tillhör de som tror att bomarknaden håller på att korrigeras, särskilt eftersom vi byggt för mycket nytt till för höga priser men att bankerna i slutändan förlorar så mycket på detta är vi skeptiska till; snarare lär svensk konsumtion bli det stora offret”, skriver förvaltaren.

Fonden har tre stycken bankinnehav. Samtliga ger nästan den dubbla utdelningen mot övriga börsen och p/e-talet är närmare 20 procent lägre än marknaden i snitt.

ANNONS
ANNONS

”Lockande för oss långsiktiga”, skriver Blecher.