Dagens PS

Allt färre sparar till sina barn

Andelen föräldrar som sparar till sina barn har sjunkit i år men trots det svåra ekonomiska läget är det ändå många som fortfarande sparar
Andelen föräldrar som sparar till sina barn har sjunkit i år, men trots det svåra ekonomiska läget är det ändå många som fortfarande sparar. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 dec. 2023Publicerad: 06 dec. 2023

I år har andelen föräldrar som sparar till sina barn sjunkit och är nu på samma nivå som den var 2020.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fondbolagens förenings årliga enkätundersökning visar att andelen föräldrar som sparar till sina barn har sjunkit och nu är 86, procent. Förra året var andelen 90 procent.

Fortfarande många

Trots inflationen och de höga räntorna är det dock fortfarande 80 procent som sparar lika mycket till sina barn i år som de gjorde förra året och 10 procent har ökat sparandet.

71 procent av föräldrarna använder i år den mest populära sparformen, fondsparandet, medan 46 procent i år väljer den minst populära sparformen, sparkonto.

När det gäller mor- och farföräldrars sparande till barnbarn sparar 55 procent i fonder och 19 procent i aktier.

ANNONS

Senaste nytt

Aktie- och räntefonder

De flesta som fondsparar till barnen väljer aktiefonder, men det är stor skillnad mellan könen, 80 procent av männen väljer aktiefonder, jämfört med 47 procent av kvinnorna.

”För ett långsiktigt sparande, som ett barnspar för de flesta är, tycker jag att det finns goda argument för att välja aktiefonder. Särskilt när det är minst 5 år kvar till att pengarna ska användas”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Räntefonder är kvinnorna mer positiva till än männen, dem väljer 31 procent av kvinnorna och 21 procent av männen.

Skattelättnad på ISK

Många hoppas på att regeringen ska infria löftet från Tidöavtalet om att skattefritt kunna ha 300 000 på ett investeringssparkonto, ISK, som är det mest populära kontot för sparande till barn.

Fondbolagens förenings enkätundersökning visar att om den föreslagna skattelättnaden på ISK införs skulle fler spara till sina barn, 20 procent av barnspararna menar att om den införs skulle de öka eller påbörja ett sparande till barn.

I år minskar dock ISK till förmån till kapitalförsäkringen, som beskattas på ett liknande sätt.

“Så länge man kan öppna ett konto utan avgifter finns det fördelar med kapitalförsäkringen när föräldrar kan sätta sina barn som förmånstagare. Då tillhör pengarna barnen samtidigt som föräldrar kan välja när i tiden det är lämpligt att fördela ut pengarna”, säger Philip Scholtzé i pressmeddelandet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Regeringen jobbar för sänkt ISK-skatt Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS