Dagens PS

Postnords intäkter rasar – höjer portopriset

Postnords
Från och med årsskiftet får frimärken ett nytt pris. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 30 nov. 2023Publicerad: 30 nov. 2023

På ett år har mängden skickade frimärkta brev sjunkit med en femtedel – en trend som Postnord räknar med biter sig fast.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En stor del av Postnords produktionskostnader är fasta. När allt färre skickar frimärkta brev blir därför varje brev dyrare att hantera – och inflationen har inte gjort situationen bättre.

Därför höjer företaget priset för portot för brev upp till 50 gram. Från och med 1 januari 2024 blir det tre kronor dyrare och kostar 18 kronor.

Höjningen görs för att täcka intäktsbortfallet från de kraftigt minskade brevvolymerna.

Läs mer: Postnord knep paket-tjuven – gillrade fälla – Dagens PS

Även portot för utrikesbrev höjs

“Hittills har den samhällsomfattande posttjänsten varit självfinansierad, men i närtid förväntar vi oss att portointäkterna inte längre kommer att räcka till för att finansiera vår finmaskiga infrastruktur i hela Sverige”, säger Postnord Sveriges vd Mathias Krümmel i ett pressmeddelande.

Under året minskade volymen frimärkta brev inrikes med 20 procent jämfört med 2022. Postnord räknar med att minskningen kommer att fortsätta framöver och vill nu ta höjd för detta.

Priset för frimärkta brev utrikes på upp till 50 gram kommer också att höjas. Nya priset landar på 36 kronor, vilket är en höjning med sex kronor.

ANNONS

Läs mer: Tesla stämmer svenska staten och Postnord – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS