Kronans värde kan stärkas av framtida pensionärer. Det tror i alla fall en valutastrateg.

Det är SvD Näringsliv som har intervjuat Handelsbankens valutastrateg Lars Henriksson om hans framtidsutsikter för den svenska kronan.

Han tror att när fler människor går i pension och tar ut sin pension, kommer fler att sälja sina utländska tillgångar och därefter växla till sig kronor.

”Det är en långsiktig spaning, men det är definitivt något som under en tioårsperiod kommer att tala för kronans fördel”, säger Lars Henriksson till SvD Näringsliv.

ANNONS
ANNONS

Han säger vidare att kronas försvagning har berott på att pensionspengar i hög grad har investerats utomlands. Kronor har alltså förvandlats till utländska valutor. Men när fler tar ut pensionssparande tror alltså Lars Henriksson på en vändning.

Andelen pensionärer kommer enligt Handelsbanken att öka i från 30 procent i dag till 40 procent 2030 och 45 procent 2060. Detta bygger på beräkningar av hur många som kommer vara 65 år eller äldre vid de olika tidpunkterna.

Enligt SvD Näringsliv har den låga räntan ofta fått bära skulden för den svaga kronan.Tidningen skriver att kronans värde de senaste sju åren sjunkit med 50 procent mot dollarn och 30 procent mot euron.