Dagens PS

Svenska pensioner hotade av finsk fastighetssmäll

pensioner
Drömboende? Inte för de svenska pensionsspararna. Foto: pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 03 nov. 2023Publicerad: 02 nov. 2023

Det finska fastighetsbolaget Kojamo skrivs ner med flera miljarder kronor på torsdagen. En av storägarna är svenska Heimstaden, vars största investerare består av svenskars pensioner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Heimstaden är Kojamos största ägare med 20 procent av kapitalet i Kojamo – ett finskt fastighetsbolag som är noterat på Helsingforsbörsen. 

MISSA INTE: Bakvänt: Usla jobbsiffrorna goda nyheter för alla med bolån – Dagens PS

Heimstaden har det stormat om en hel del i Sverige, eftersom fastighetsjätten fallit som en sten och har svårt att ta in nytt kapital. Och om det går dåligt för Heimstaden så går det även dåligt för tjänstemännens största förvaltare av tjänstepensioner, Alecta som sedan ett par år är storägare i fastighetsbolaget.

Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Svenska pensioner

Alecta har haft ett stort ägande i Heimstaden sedan 2013. Man har köpt in sig i fastighetsjätten med 50 miljarder av pensionsspararnas surt förvärvade kronor, skriver Dagens Industri. Det är pensionsjättens största investering och har pensionsjätten har också varit Heimstadens största ägare.

Och det går inte att granska Heimstaden utan att granska pensionsjättens stora inflytande.

Heimstaden Bostad är Sveriges största bostadsägare och är det enskilt största problembarnet på finansmarknadens skolgård. Nu skriker bolaget efter nytt kapital.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Förluster på 10 miljarder

På torsdagen väntade sig Heimstaden att Kojamos värde skulle skrivas ner med hela tio miljarder svenska kronor. Det skulle onekligen innebära stora problem både för Heimstaden som behöver mer kapital snarare än ytterligare jättetapp. Men i förlängningen leder det också till nya bekymmer för Alecta och tjänstemännens pensioner som likt råttan på repet får se sina investeringar krympa i fastighetsaffär efter fastighetsaffär på den svenska och europeiska marknaden.

Såhär skriver Dagens Industri om allvaret i situationen:

“I tredje kvartalet rapporterade Heimstaden Bostad negativa resultatandelar från intressebolag på minus 1,2 miljarder kronor och nästan minus 1,6 miljarder kronor för de första nio månaderna, mycket beroende på förväntade nedskrivningen i Kojamo.”

En osäker marknad

Värdet minskade inte med 10 miljarder, utan snarare 1,7 miljarder. Det är fortfarande ett miljardtapp, men inte ens en bråkdel av det förväntade tappet. Att Heimstaden kunde gissa så pass fel understryker osäkerheten i fastighetsbranschen just nu.

Läs mer om pensioner och fadäser:

Fastighetsjättarna blöder – “slarvar bort” 109 miljarder

ANNONS

Avslöjad: Det ligger bakom Alectas fiaskoinvestering

Sjabblade bort 20 miljarder – får 10 miljoner i fallskärm

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS