SvD Näringsliv uppger att åklagaren i Allra-härvan tagit tillgångar motsvarande 140 miljoner kronor i beslag.

Dessutom har tingsrätten beslutat att 242 miljoner kronor i tillgångar ska beläggas med så kallad kvarstad. Enligt åklagaren har Allra blåst spararna på dessa pengar, både i Svensk Fondservice och Allra.

En person sitter häktad i härvan. I fredags fördes den misstänkte in i rättssalen och fick då veta att han är häktad fram till 13 oktober. Han bar handfängsel och är misstänkt – mot sitt nekande – för grov trolöshet mot huvudman. De misstänkta brotten ska ha förövats i Oak Capital/Svensk Fondservice och skett under mannens anställning i Fondservice och även i Allra, uppger Svenska Dagbladet.

Åklagaren Thomas Hertz är nu, framgår det, på jakt efter pengar i Dubai, därav beslaget på de 140 miljonerna kronorna i tillgångar. Enligt Thomas Hertz kan det var frågan om penningtvättsbrott.

Allras vd Alexander Ernstberger står fast vid att han inte begått något brott.

”Det har inte begåtts några fel, och det finns ingen som har kunnat påvisa att några fel har begåtts”, sade han i samband med att förundersökningen startades i våras, konstaterar SvD där Patricia Hedelius i en analys anser att regeringen agerat omdömeslöst med utnämningen av Thomas Bodström till landshövding för Stockholms län.

Bodström, advokat och tidigare bland annat justitieminister, har suttit i styrelsen för fondbolaget Allra.

Hans lämplighet som landshövding, i synnerhet mot bakgrund av att brottsutredningen mot Allra är pågående, kan starkt ifrågasättas, menar SvD:s skribent.

”Alltför ofta går den politiska kohandeln före sunt förnuft”, anser Hedelius och fortsätter:

ANNONS
ANNONS

”Den visar på regeringens bristande respekt för ämbetet.”

Patricia Hedelius konstaterar att misstankar om ”fulspel” kan uppstå om Pensionsmyndigheten avstår från att rikta skadeståndskrav mot den tidigare styrelsen i Allra. Just det scenariot är ännu värre – menar hon – än om Pensionsmyndigheten går vidare och stämmer den tidigare styrelsen i Allra.

”Det är misstankar om fulspel som inte är värdiga att belasta en demokrati som Sverige, men det skulle också kasta en onödig skugga över Thomas Bodström.”

Obs, missa inte aktuella intervjun med Allras vd efter Stockholms tingsrätts friande dom.