Dagens PS

Krogarnas omsättning upp 50 procent – på en vecka

Krogarna har fått 50 procents ökad omsättning på en vecka.
Krogarna har fått 50 procents ökad omsättning på en vecka. (Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / SCANPIX/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 11 nov. 2021Publicerad: 07 okt. 2021

Efter att de flesta pandemirestriktionerna lyftes 29 september ökade omsättningen för barer, nattklubbar och diskotek med 50 procent, enligt Swedbank. Krogarna och olika kulturverksamheter lyfter mest nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var feststämning i Sverige förra veckan i samband med att regeringen hävde pandemirestriktionerna. Det syns inte minst i statistiken. Jämfört med motsvarande vecka förra året var omsättningen för “barer, nattklubbar och diskotek” 50 procent högre.

Det visar Swedbanks statistik för korttransaktioner fram till 2 oktober. Konsumtionen som koncentrerades till krogarna var till och med 17 procent högre än samma vecka 2019.

När det gäller övrig konsumtion ökade den bara med tio procent jämfört med samma vecka förra året, enligt ett pressmeddelande från Swedbank.

“De lättade restriktionerna i Sverige har uppenbarligen redan lett till att barer och klubbar har fått en tillströmning av besökare. Kultursektorn gynnas också i form av ökad biljettförsäljning”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Flygbolags och resebyråers försäljning ökade med 430 procent jämfört med motsvarande vecka i fjol. Men omsättningsökningen ser ut att ha planat ut på ungefär 60 procent av försäljningsnivån i sektorn 2019.

“Hittills ser vi inga tecken på en minskning av försäljningen för de varor som har sett ett uppsving under pandemin. Sannolikt kommer hushållen nu att börja spendera mer av de pengar de har sparat under pandemin”, säger Andreas Wallström.

Läs också:

Svenskarna köper mer alkohol – sprit upp 20 procent
Affärsresor rasar – tacka Börje Ekholm på Ericsson för det

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS