Dagens PS

Nya inflationssiffror – boräntan följer efter?

bank boränta ränta
Den brännande frågan är när boräntorna kommer börja gå ner igen. Foto: TT
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 15 maj 2023Publicerad: 15 maj 2023

På måndagsmorgonen släpps nya färska inflationssiffror av Statistiska centralbyrån. Den stora frågan är givetvis vad som kommer hända med boräntan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Har inflationen sjunkit? Det får vi snart svar på av Statistiska centralbyrån som lägger fram de senaste siffrorna på måndagen, berättar TT.

Enligt experterna har inflationen inte sjunkit så mycket än så länge men det kommer gå betydligt fortare senare i år. I december låg den på över tolv procent, och i april i år bedöms inflationen ligga strax under elva procent, för att sedan rasa under sex procent i slutet av året, tror Swedbanks ekonomer.

“Vår prognos är att inflationen fortsätter att falla, men att det går långsamt, säger Andreas Wallström, Swedbanks prognoschef.

Riksbanken höjer styrräntan två gånger till

Eftersom det går så pass långsamt att få ner inflationen så tror Wallström att Riksbanken kommer höja styrräntan två gånger till så att den landar på 4,0 procent vilket då ger “rörliga boräntor till ett snitt kring 4,70 procent”.

Även Danske Bank tror att Riksbanken kommer höja styrräntan till 4,0 procent. Inflationen kommer fortsatt vara hög, tror storbanken, för att sedan falla till drygt fyra procent i slutet av året.

Inflationen faller nästa år

2024 kommer vara året då inflationen går ner ordentligt. Det tror både Danske Bank och Nordea.

ANNONS

Så alla som hoppas på sänkta boräntor får nog vänta ett år till åtminstone. Från februari 2024 kommer Riksbanken sänka styrräntan och sedan fortsätta göra det vid varje möte året ut tror Swedbank. Men att vi når tillbaka till de låga räntorna före pandemin är nog ett minne blott slår Nordea fast.

Läs även: Bank of England höjer räntan – tror inte på recession

Läs även: Nu höjs räntan – igen: Centralbanken drar åt skruvarna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS